Bitcoin

De halfjaarlijkse prestaties van Stablecoins: Wordt Tether binnenkort ingehaald?

Stabiele munten zijn het „hoofdvoedsel“ van de cryptografische industrie geworden, omdat ze de aan/uit-ramp gemakkelijker en sneller maken. Daarom spelen stablecoins een essentiële rol in het begrijpen van de gezondheid van het cryptocurrency ecosysteem. Dit artikel neemt een kijkje in de stablecoin markt van de laatste 5 maanden en probeert de veranderingen, zij het een toename/afname, in te begrijpen,

  1. Marktkapitalisatie
  2. Aantal transacties
  3. On-chain volume
  4. Actieve adressen

Marktkapitalisatie

Op basis van de data aggregator-sites is het duidelijk dat de USDt van Tether de meest dominante speler is in termen van het marktplafond. Geen enkele andere cryptocurrency of stablecoin komt in de buurt van een concurrentie. Zelfs Bitcoin Code, ’s werelds grootste en de eerste cryptocentrische munt met een 24-uursvolume, schittert voor de USDt.

In de perstijd was het 24-uurs handelsvolume van USDt $22 miljard, terwijl dat van BTC $16 miljard was. Deze cijfers zijn voornamelijk te wijten aan het feit dat de stablecoin gebruikt wordt als een trading pair/base pair voor bijna elke andere cryptocurrency die bestaat. In feite worden de meeste cryptocurrency’s gewaardeerd in USDt en niet in USD en zeer weinig beurzen zoals Bitfinex, Kraken, Gemini, etc. bieden aan om weinig cryptocurrency’s te verhandelen ten opzichte van de US dollar.

Ongeacht het feit dat in dit artikel de volgende stablecoins voor analyse worden beschouwd: Tether [USDt], USD Coin [USDC], Paxos Standard [PAX], Gemini Dollar [GUSD], Binance USD [BUSD], TrueUSD [TUSD], en Ethereum-based stablecoin Dai.

Van het bovenstaande heeft Tether zonder enige twijfel de markt voor stablecoin vervuild en maakt 78% van de gehele markt voor stablecoin uit. Na USDt is USDC met 12% van het marktaandeel en PAX met 3,4%.

Aangezien Tether elke andere stablecoin overschaduwt, doet kijken naar het marktaandeel zonder Tether recht aan andere stablecoins. Daarom domineert USDC, zoals hieronder te zien is, zonder USDt de stablecoin-scene met een aandeel van 58%, gevolgd door PAX en andere.

Andere cijfers

Actieve adressen

De groei van Tether is op z’n zachtst gezegd ballistisch geweest. Het marktplafond is gestegen van 4,1 miljard dollar in het begin van 2020 tot maar liefst 9,2 miljard dollar, vanaf juni 2020. De stabiele munt zag een stijging van 121% in zijn marktcap. Gezien zijn reeds grote omvang in het begin van het nieuwe jaar, is zijn groei onthutsend. Bovendien is de groei van de marktkapitalisatie niet alleen het gevolg van de toevoeging van nieuwe munten. Het heeft een gelijke toename van zijn actieve adressen gezien.

Om de zaken te relativeren: de actieve adressen voor USDt zijn met 380% gestegen, wat niet de grootste stijging is. PAX stal de toppositie omdat zijn actieve adressen stegen met 732%, BUSD volgde met een stijging van 660% in zijn adressen. GUSD zag de minste stijging in actieve adressen met 86%.

Transactietelling

Wat betreft de dagelijkse transacties wordt de telling wederom gedomineerd door USDt, met een gemiddelde dagelijkse transactietelling van 127.477, terwijl de rest van de tellingen van de stablecoins in 2-4 cijfers staan. Dit toont de dominantie van USDt over het stablecoin-landschap. De belangrijkste reden hiervoor is de selectie van een superieure keten – Ethereum, een keten die het mogelijk maakt om USDt in minder dan een minuut te verzenden en te vereffenen.

In feite is dit te zien op de Ethereum-blokketen; per 23 juni raakte het totaal aan transacties op de ETH-blokketen 1.092.083, en Tether droeg maar liefst 30% [323.192 ] bij aan deze overdrachten. Terwijl USDt het landschap domineerde, was Gemini’s GUSD met 82 gemiddeld het laagste aantal transacties per dag. Verrassend genoeg was een relatief hechte concurrent Paxos met 10.000 gemiddelde dagelijkse transacties, gevolgd door DAI en USDC.

Voor UDSt heeft de transactietelling niets anders gedaan dan een toename in 2020, echter niet zo veel van BUSD of PAX. BUSD had de hoogste stijging van 1916% in het aantal dagelijkse transacties, misschien, de reden is dat het vrij nieuw is en daarom lijkt elke stijging een enorme stijging te zijn.

Daarom is PAX de winnaar in termen van een toename van het aantal transacties, omdat het een stijging van ~600% zag. In de volgorde van procentuele toename werd BUSD gevolgd door PAX, TUSD, USDC, DAI, USDt en GUSD. Hoewel USDt duidelijk het totale aantal transacties domineerde, zag het geen enorme stijging vanwege de toch al enorme omvang.

Transactievolume

Het overgedragen volume aan de ketting voor elke stalmolen varieert en is meestal afhankelijk van het type gebruikers dat de blokketen gebruikt. Als de retailactiviteit hoog is, dan zal het overgedragen volume op het laagste niveau liggen. Als er echter institutionele spelers en OTC-transacties zijn die gebruik maken van de stablecoin, dan kan een hoger gemiddeld volume op de keten worden genoteerd. Hieronder vindt u de tabel met het maandelijkse volume dat via elke blokketen wordt overgedragen en hoe dit is veranderd sinds januari 2020.

Het is duidelijk dat de BUSD de grootste stijging van het maandvolume heeft genoteerd, namelijk 253%, met als gevolg het volume op de ketting van USDt, dat met 115% is gestegen. Hoewel de BUSD van Binance sinds begin 2020 een enorme stijging van de maandelijkse waarde heeft gekend, lijkt USDt de go-to stablecoin te zijn met een gemiddeld maandvolume van 29 miljard dollar. Het maandelijkse volume van Tether was 24 keer meer dan dat van BUSD.

Aangezien het transactievolume op de keten voor een stablecoin laat zien wie de blokketen gebruikt, zou het, om redenen van argumentatie, als het gemiddelde bedrag dat per transactie wordt overgedragen minder dan $10.000 is, kunnen worden beschouwd als de detailhandel. Op basis hiervan kan worden gezien dat USDt een gemiddelde waarde van $6.800 per transactie liet zien, terwijl USDC zich onderscheidde door een gemiddelde waarde die per transactie werd overgemaakt van $18.800. Alle stablecoins met uitzondering van USDC en TUSD vertoonden dus een hogere retailactiviteit.

Een nieuwe use-case?

Nu DeFi alle schijnwerpers op de zaak heeft gezet, lijken de stablecoins evenveel aandacht te hebben gekregen. Met de lancering van de bestuursmunten en de opbrengstexploitatie zijn stablecoins echt het hoofdvoedsel voor DeFi geworden. Aangezien USDt het grootste marktaandeel en de grootste populariteit heeft, zullen de DeFi-gebruikers er een grotere aantrekkingskracht op uitoefenen.

Bovendien zullen mensen die proberen te ontsnappen aan de regelgeving van de overheid zich ook aan USDt houden vanwege het onheilspellende en semi-transparante karakter van de stablecoin. Terwijl het USDC van Circle erin slaagde om een adres op de zwarte lijst te zetten om de wetshandhaving te helpen, is er nu een actieve zoektocht naar een stabiele munt die misschien meer gedecentraliseerd is en vrij is van de nieuwsgierige blikken van de overheid.